Home » » Kafa Basketbolu

Kafa Basketbolu



Basketbol dünyanın en çok oynana 2. Spor dallarından biri olmayı başarmıştır. Beşer kişilik takımların elle ve topla oynadıkları bu oyunda pota boyutu genelde standart olup 3.05 metre uzunluğundadır. Basketbolda asıl amaç bu potodan topu geçirebilmek ve böylece takıma 1, 2 veya 3 puan kazandırmaktır. Popüler bir spor dalı olması ve oyuncusu olduğu gibi seyircileri tarafından da oldukça sevilen bir spor dalı olmasıyla ön plana çıkan kafa basketbolu, dünyada ilk olarak 1891 yılında oynanmıştır. Basketbolu kim buldu ve dünyada ilk olarak kim oynadı diyecek olursanız basketbolu bulan ilk isim James Nasilmith’tir.
İlk zamanlarda basketbol daha çok atletler ve beyzbol oyuncuları kış antremanları yapsın diye oynanmaya başladı ardından tahta halkalardan yapılan sepetlere topu atmakla birlikte ilk basketbol oyunu oynanmış oldu ve bu ilk takım 7 kişilik iki farklı takımdan oluşuyordu. Peki basketbol ismini nerden alıyor hemen bunuda açıklayalım, basketbolu bulan James, tahtadan yaptığı sepete topu atarken buna bir isim vermek aklına gelir ve isim olarak “sepet topu” manasına gelen “basket ball” ismini bu oyuna verir. Çok kısa sürede Amerika’nın birçok okul ve semtine yayılmayı başaran basketbol oyunu, yine aynı şekilde ABD’nin en çok oynanana ve en popüler Ulasal oyunlarından birisidir. Basketbolun avrupaya geçişi ise 1893 lü yıllara dayanmaktadır. İlk basketbol oyunu Avrupa olarak Paris’te yapılmış ve daha sonrasında 1. Dünya savaşının başlaması ve Amerikan askerlerinin Avrupa’ya gelmesi ile basketbol çok daha hızlı bir şekilde yayılmaya başlanmıştır. FIBA adı verilen kurul çerçevesinde her yıl çeşitli basketbol müsabakaları düzenlenmekte ve bu kafa basketbolu çerçevesinde kazananlara ödüller verilmektedir.
Çocuklara hem bedensel hemde zihinsel açıdan faydalı şeyler kattığı söylenen basketbol oyununda birçok kural vardır ve oyuncular bu kurallara uymak zorunda dır. Bu kurallardan öne çıkanları ben sizlere listeleyecek olursam; Basketbol maçları 3 farklı hakem tarafından yönetilir. Misafir olarak katılan takım sahayı seçme hakkında her zaman sahiptir. Oyunda toplam 4 periyot bulunurken her periyot 10 dakikadan oluşur. Hücüma (basket atmaya) çıkan takım 24 saniye içerisinde basketi atmalı aksı halde top karşı takıma geçer.
Basketbolda oyuncu cezaları ise 2 farklı şekilde olur. Bunlardan birincisi bireysel kural ihlalleri ile 2. Seçenek ise Faul yapma durumlarında yapılan faulun büyüklüğüne göre basketbol oyuncularına ceza uygulanır.
Blogger tarafından desteklenmektedir.